De wijk waarin ik woon is een broeinest aan culturen. Zoals
jullie al eerder konden lezen bij ‘hotspot tour Rotterdam’ maken wij kennis met de stad waaronder ook de verschillende culturen, hun gebruiken en tradities.
Ons oog viel als eerst op de patisserie op de hoek van de straat waarnaast
brood en gebak ook Turkse hapjes verkocht worden. Door de hoge ramen van het
winkeltje keken we watertandend naar het lekkers wat mooi uitgestald in de
vitrine lag. Daar hadden we wel zin in! We besloten van alles wat te kopen en
te proeven.
We weten eigenlijk niet hoe de hapjes heten. Toen we het vroegen bleek er ook geen naam voor te zijn (of ze wist het zelf ook niet). Alles was baklava!
Om de hapjes te beoordelen hebben we een vragenlijstje verzonnen en elk hapje krijgt een cijfer.
Wat proef je?
-
Je proeft heel erg overheersend spijs en
zandkoekjes deeg.
Waar vergelijk je het mee?
-
Banketstaaf
Is het lekker?
-
Christian: Het deeg maakt het lekker knapperig.
Fleur: Ja, naar zelfgemaakte
koek!
Zou je het nog eens eten?
-
Christian: Ja.
Fleur: Ja, maar niet te vaak.
Wat proef je? (Chocolade baklava)
-
Heel veel pinda met chocolade!
Waar vergelijk je het mee?
-
We vergelijken het met Snickers, en dan wel
pinda met chocolade, niet andersom.
Is het lekker?
-
Christian: Ja echt heel lekker, veel lekkerder
dan Snickers!
Fleur: Mwah, beetje als een
energiereep..
Zou je het nog eens eten?
-
Christian: Ik zou er elke dag om 3 uur ‘s middags
wel eentje lusten.
-
Fleur: Als het er ligt.
Cijfer: Christian 7.8 – Fleur 6.5
Wat proef je? (De linker koekjes met kokos)
-
We proeven kokos-honing en deegsmaak.
Waar vergelijk je het mee?
-
Ja, eigenlijk met helemaal niks.
Is het lekker?
-
Het gaat als een smaak-carnaval door je mond!
Zou je het nog eens eten?
-
We zouden het nog wel een keertje eten als we
zin hebben om opnieuw het winkeltje in te stappen.
Cijfer: 8.6
Hoewel wij zoveel mogelijk ‘open minded’ wilden zijn,
merken we dat het soms een drempel is om iets nieuws te proberen. En dat is
misschien ook wel logisch. Het voelt heel aangenaam om herkenbare en
vertrouwde paden te bewandelen en niet af te wijken van wat ‘normaal’ is. Hoe dan
ook, wij raden jullie aan om wel die stap te nemen. Iets een eerste keer doen
voelt altijd een beetje onwennig maar de ervaring kan super tof zijn. Zo zijn
de Turkse hapjes ons goed bevallen en zullen we vaker iets niet Hollands
proberen. Laat je leiden door nieuwsgierigheid en ga het avontuur aan. Een
wijze man zei ooit: ‘Je leert door jezelf vreemde elementen eigen te maken’.
Welke hapjes/recepten/lekkernijen uit het buitenland raden jullie aan?
Aaah leuk, zo'n test (leuk als terugkerende rubriek). Vroeger vond ik 'pitu' altijd heel lekker (zit vlees in, maar dat eet ik al 2 jaar niet meer), geen idee uit welk land/cultuur dat hapje komt.
BeantwoordenVerwijderenHier in mijn dorp is niet zoveel te krijgen aan zulke prachtige hapjes, al verkoopt de Turkse supermarkt nu wel baklava's. Ik heb zo even geen aanraders voor je.
BeantwoordenVerwijderen