donderdag 9 april 2015

Date 6: De Turkse hapjes test



De wijk waarin ik woon is een broeinest aan culturen. Zoals jullie al eerder konden lezen bij ‘hotspot tour Rotterdam’ maken wij kennis met de stad waaronder ook de verschillende culturen, hun gebruiken en tradities. Ons oog viel als eerst op de patisserie op de hoek van de straat waarnaast brood en gebak ook Turkse hapjes verkocht worden. Door de hoge ramen van het winkeltje keken we watertandend naar het lekkers wat mooi uitgestald in de vitrine lag. Daar hadden we wel zin in! We besloten van alles wat te kopen en te proeven.

We weten eigenlijk niet hoe de hapjes heten. Toen we het vroegen bleek er ook geen naam voor te zijn (of ze wist het zelf ook niet). Alles was baklava!

Om de hapjes te beoordelen hebben we een vragenlijstje verzonnen en elk hapje krijgt een cijfer. 


Wat proef je?
-          Je proeft heel erg overheersend spijs en zandkoekjes deeg.
Waar vergelijk je het mee?
-          Banketstaaf
Is het lekker?
-          Christian: Het deeg maakt het lekker knapperig.
Fleur: Ja, naar zelfgemaakte koek!
Zou je het nog eens eten?
-          Christian: Ja.
Fleur: Ja, maar niet te vaak.

Cijfer: 7


Wat proef je? (Chocolade baklava)
-          Heel veel pinda met chocolade!
Waar vergelijk je het mee?
-          We vergelijken het met Snickers, en dan wel pinda met chocolade, niet andersom.
Is het lekker?
-          Christian: Ja echt heel lekker, veel lekkerder dan Snickers!
Fleur: Mwah, beetje als een energiereep..
Zou je het nog eens eten?
-          Christian: Ik zou er elke dag om 3 uur ‘s middags wel eentje lusten.
-          Fleur: Als het er ligt.

Cijfer: Christian 7.8 – Fleur 6.5

Wat proef je? (De linker koekjes met kokos)
-          We proeven kokos-honing en deegsmaak.
Waar vergelijk je het mee?
-          Ja, eigenlijk met helemaal niks.
Is het lekker?
-          Het gaat als een smaak-carnaval door je mond!
Zou je het nog eens eten?
-          We zouden het nog wel een keertje eten als we zin hebben om opnieuw het winkeltje in te stappen.

Cijfer: 8.6

Hoewel wij zoveel mogelijk ‘open minded’ wilden zijn, merken we dat het soms een drempel is om iets nieuws te proberen. En dat is misschien ook wel logisch. Het voelt heel aangenaam om herkenbare en vertrouwde paden te bewandelen en niet af te wijken van wat ‘normaal’ is. Hoe dan ook, wij raden jullie aan om wel die stap te nemen. Iets een eerste keer doen voelt altijd een beetje onwennig maar de ervaring kan super tof zijn. Zo zijn de Turkse hapjes ons goed bevallen en zullen we vaker iets niet Hollands proberen. Laat je leiden door nieuwsgierigheid en ga het avontuur aan. Een wijze man zei ooit: ‘Je leert door jezelf vreemde elementen eigen te maken’. 

Welke hapjes/recepten/lekkernijen uit het buitenland raden jullie aan?

2 opmerkingen:

  1. Aaah leuk, zo'n test (leuk als terugkerende rubriek). Vroeger vond ik 'pitu' altijd heel lekker (zit vlees in, maar dat eet ik al 2 jaar niet meer), geen idee uit welk land/cultuur dat hapje komt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hier in mijn dorp is niet zoveel te krijgen aan zulke prachtige hapjes, al verkoopt de Turkse supermarkt nu wel baklava's. Ik heb zo even geen aanraders voor je.

    BeantwoordenVerwijderen